Budite nas sponzor

Hvala sto ce te pomoci radu naseg radija.
Currency:
Amount:
Ovako možete i uplatiti muzičke želje ili zakupiti termin.

Ako ste preko mobilnog, kod nekih telefona morate sami da pokrenete plejer da bi muzika krenula. Preko web pregledača muzika sama kreće.
Error
  • hwdVideoShare is not installed, you can not use module ID .

Cudne i otkacene stvari

Razno - Razno

E, baš svašta ima na ovom svetu

NESPORAZUM

    Jednom je jedna engleska porodica provela svoj letnji odmor u Nemačkoj. Za vreme čestih izleta u okolinu, članovi porodice primetili su kućicu koja im se činila pogodnom za provodjenje letnjeg odmora.Kada su se  raspitali za vlasnika, saznali su da je vlasnik protestantski pastor i pitali su ga da im pokaze kućicu. S obzirom da im se kućica svidela, tražili su od pastora da im je iznajmi za sledeću sezonu.Kada su se vratili u Englesku, kod pregleda plana i rasporeda prostorija, gospodja se setila da nije videla WC u toj kućici i odlučili su da odmah napišu pismo vlasniku radi objašnjenja.
    "Poštovani gospodine Pastore, naša porodica je posetila vašu kućicu pre nekoliko dana i sklopili smo ugovor o najamnini. Medjutim, zaboravili smo da vas pitamo za jedan sitan detalj. Molimo vas da nam javite gde se u kućici nalazi WC."
    Pastor nije shvatio tačno značenje skraćenice WC i smatrajući da se klijenti raspituju za crkvu anglikanske sekte "Wladez Chapel" odgovorio je sledeće:
    "Poštovana gospodo, cenim vaše interesovanje i drago mi je obavestiti vas da mesto o kome govorite nalazi se 12 km daleko od kućice. Naravno, ovo je malo nezgodno, pogotovo ako imate običaj da ga češće posećujete. U tom slučaju najbolje je da ponesete sa sobom suvu hranu i tamo ostanete ceo dan. Neki idu pešice, a ostali biciklom. Mesta za sedenje ima 400 plus 100 mesta za stajanje. Prostorije imaju er-kondišn radi prijatnije atmosfere i obezbedjenja svežeg vazduha. Sedišta su tapacirana velurom. Preporučuje se da se dodje što ranije radi rezervisanja mesta za sedenje. Odrasli i deca sede zajedno i pevaju u horu pesme za spasenje duše i tela. Na ulazu svako dobija po jedan list koji se na izlazu mora vratiti, kako bi se mogao upotrebljavati ceo mesec. Lokalni fotografi slikaju svakog posetioca za gradske novine, tako da svako može videti ljude na vršenju svete i uzvišene dužnosti."

 

 

Kako je nemački lak za učenje.
Posle ovoga...

    Nemački jezik je relativno lak.Za onog ko zna latinski, i ko je naviknuo na padeže, nemački jezik ne predstavlja neku teškoću.To je ono što profesori nemačkog kažu na prvom času, ali... A onda počinju da drže predavanja sa  der, die, das, den itd, govoreći da je sve dalje u stvari logično. A to znači lako.
    E sada ćemo zato na sledećem primeru i dokazati koliko je nemački jezik lak i jednostavan. Kao prvo, potrebna nam je jedna knjiga na nemačkom jeziku. Radi se o jednoj prelepoj knjizi u skupom platnenom povezu,koja je izdata u Dortmundu,a koja govori o običajima u plemenu Hotentota (nemački: Hottentotten).
    Knjiga govori o tome kako kengure (Beutelraten) hvataju i zatvaraju u kaveze (Kotter), koje zatim prekrivaju tkaninom (Lattengitter) da bi ih zaštitili od nevremena. Na nemačkom se ti kavezi zovu: Kavezi prekriveni tkaninom (Lattengitterkotter), a kada su u njima i kenguri, to su onda (Lattengitterkotterbeutelraten). Jednog dana su Hotentoti uhvatili ubicu (Attentater), optuženog da je ubio majku (Mutter), takodje iz plemena Hotentota (dakle Hottentottermutter), majku priglupog i mucavog deteta (Stottertrottel).Ta se majka na nemačkom dakle zove Hottentottenstottertrottelmutter, a njen ubica, naravno, Hottentottenstottertrottelmutterattentater. Privedenog su zatim privremeno zatvorili u kavez za kengure (Beutelratenlattengitterkotter), iz koga je on ubrzo zatim pobegao. Svi su se odmah dali u potragu za njim, kada je jedan Hotentotski ratnik pobedonosno uzviknuo:
- Uhvatio sam ubicu (Attentater)!
- Šta? Koga? , upitao ga je poglavica.
- Pa, Lattengitterkotterbeutelratenattentater ! Uzvrati ovaj.
- Kako ? Ubicu iz kaveza za kengure prekrivenog tkaninom ??? upita poglavica.
- Da, to je Hottentottenstottertrottelmutterattentater (Ubica majke priglupog i mucavog deteta), reče ratnik.
- Pa naravno, reče poglavica, samo trebao si odmah da mi kažeš da je to u stvari
      Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelratenattentater !

    Eto vidite, nemački jezik je izuzetno lak i jednostavan, samo se Vi trebate dovoljno zainteresovati za njega.


MOTKA
Patent za sva vremena.

  Priča iz Saveznog zavoda za patente.Jednog dana pre dvadesetak godina  pojavi se čovek sa svom potrebnom dokumentacijom u Zavodu i sa jakom željom da registruje svoj patent.
    U pitanju je bila "Motka za obaranje neprijateljskih aviona". Dotična motka, po planovima, trebalo je da bude dugačka 1000 metara i da se koristi za "mlaćenje" aviona sa neba. Nije poznato da li je to bila neka "rasklopiva" teleskop motka, ili obična, u jednom komadu, niti da li se koristila "ručno" ili uz pomoć neke mašine.U svakom slučaju, tip iz Zavoda nije želeo da registruje tako "genijalnu" zamisao, ali nije znao kako da odbije čoveka. Posle nekog vremena se dosetio i pitao čoveka: "A šta ćemo da radimo ako avion bude leteo na visini višoj od 1km?"Ovaj je posle malo duže pauze tužno rekao: "Vidite, o tome uopšte nisam razmišljao. Potrebno je da usavršim patent..." i otišao.Više se nije pojavljivao.

AMERIKANCI PROTIV  ...
...kako su oni pametni

   Ovo je originalna zabeleška o razgovoru preko radija u noći između 9. i 10. oktobra 1995. koja se odigrala između admirala na nosaču aviona "Linkoln" i kanadskih vlasti sa obale ostrva Njufaundlend.Razgovor je objavilo ministarstvo mornarice Kanade 10. oktobra 1995.

Amerikanac: Molim vas da skrenete sa našeg kursa za 15 stepeni na sever, da bi ste izbegli sudar sa nama.
Kanađanin: Mi Vam odlučno preporučujemo da skrenete sa našeg kursa za 15 stepeni na jug, da bi ste izbegli sudar sa nama.
Amerikanac: Govori Vam lično admiral sa ratnog broda mornarice SAD. Ponavljam, skrenite sa vašeg sadašnjeg kursa, odmah.
Kanađanin: NE! Ponovo Vam kažem, skrenite sa vašeg sadašnjeg kursa! Hitno.
Amerikanac: Govorim Vam sa nosača aviona ratne mornarice SAD "Linkoln" drugog ratnog broda po veličini u Atlantiku. U našoj pratnji nalaze se tri razarača, tri krstarice i veći broj ratnih brodova koji nas štite na zadatku. Zahtevam ultimativno da odmah skrenete sa sadašnjeg vašeg kursa plovljenja za 15 stepeni severno. Ukoliko to ne učinite bićemo prinuđeni da preduzmemo određene kontra-mere protiv vašeg broda da bismo obezbedili sigurnost naše flote na cijem je čelu nosač aviona "Linkoln" sa kojeg vam govori lično admiral flote O'Bredi.
Kanađanin: Nismo u mogućnosti da udovoljimo vašem ultimativnom zahtevu, pošto se nalazimo na svetioniku ostrva Njufaundlend i nismo u pokretu. Molimo da nam odgovorite da li ste razumeli našu poruku!
(Sledi pauza od dva minuta)
Amerikanac: Admiral flote O'Bredi nema vremena da vam odgovori pošto skreće čitavu flotu za 45' stepeni na jug i to hitno!
 

Muzičke želje

Prisutni

Please login to be able to chat.

Imate pitanja, pitajte nas online

pl