595 logo1398638995
sreda, 17 jun 2015 19:32

Preminuo Đuza Stojiljković Istaknuto

Napisao/la 
Oceni ovaj sadržaj
(2 glasova)

Slavni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković (85) preminuo je danas posle duže bolesti, saznaje “Blic”.

Glumac je posle moždanog udara, koji je imao u oktobru 2014, nedavno prebačen na Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu zbog infekcije.

 

- Preminuo je noćas na intenzivnoj nezi Infektivne klinike KCS. Imao je bakteriju klostridiju zbog koje mu je zdravstveno stanje bilo sve gore. Bukvalno je iz dana u dan kopneo - rekli su "Blicu" u Kliničkom centru.   

Posle šloga živeo je u domu za stara lica „Lug" gde je, prema rečima supruge Dušanke ponovo naučio da ponovo govori i hoda.

Đuza Stojiljković je ovogodišnji dobitnik “Sterijine nagrade” za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture koje dodeljuje Sterijino pozorje. 


Rođen je 30. juna 1929. godine u učiteljskoj porodici. Završio je gimnaziju u Kruševcu, a glumom se bavio amaterski još kao srednjoškolac. Profesionalnu karijeru je započeo 1951. u Beogradskom dramskom pozorištu, gde je radio do 1968. godine nakon čega je prešao u Atelje 212.

U BDP se vratio 1978. i ostao tamo do 1985, kada je ponovo prešao u Atelje 212, u kom je igrao do penzionisanja, 1995. godine. Donedavno je često gostovao u brojnim predstavama. Igrao je više od 130 uloga, a velki trag ostavio je i na televiziji.Pripada generaciji najstarijih aktivnih pozorišnih glumaca. Glumu je učio u Dramskom studiju pri Narodnom pozorištu u Beogradu u klasi Mate Miloševića. Bio je stalni član Beogradskog dramskog pozorišta u periodu 1951–1968, pa naizmenično član Ateljea 212 i BDP, da bi 1993. iz Ateljea otišao u penziju.Prvi put na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta – u ulozi Jakoba Šnajdera, Simona u predstavi Elijahova stolica. Značajne predstave u BDP: Plači voljena zemljo, Staklena menažerija, Samoubica; Largo de solato; Sabirni centar; Večeras improvizujemo; Zver na mesecu.U Ateljeu 212: Baron Emanuel Šteten (Kod lepog izgleda); Stevan Medaković (Očevi i oci); Luda (Kralj Lir); Robert Šuster (Trg heroja); Vasilije Šopalović (Putujuće pozorište Šopalović).

 Godine 1983. dobio je “Oktobarsku nagradu” grada Beograda, a 2001. je dobio “Dobričin prsten”. Godine 2009. je dobio statuetu “Zlatni ćuran” za životno delo.

NAJBOLJE TV ULOGE: ROĐA, TINTORETO, PATAK DAČA..

Na filmu je debitovao 1957. u „Tuđoj zemlji“ Jožea Galea, od tada je ostvario brojne veće i manje, ali uvek upečatljive uloge po kojima ćemo ga pamtiti.

Ljubav i moda

Da bi zaradili novac za održavanje aero-smotre, grupa studenata organizuje program modne revije za preduzeće „Jugošik“ služeći se i sitnim prevarama, a Đuza Stojiljković je ostao upamćen po tome što je maestralno otpevao pesmu „Devojko mala“ koju su kasnije obradili „Idoli“.

Pozorište u kući

Veliku popularnost je stekao u „Pozorištu u kući“ ulogom Rodoljuba Petrovića, pravnika, koji je poreklom sa sela i koji je provincijalac po duhovnom statusu, koji nikada neće shvatiti finese otmenog ponašanja i njegove tašte, predratne gospođe Snežane Nikolajević.

Srećni ljudi
Sredinom devedesetih je odigrao ulogu simpatičnog italijansko-srpskog plemića, varalice Kontea Marija Marka del Tintoreta u seriji „Srećni ljudi“ Siniše Pavića. Rođen je kao Marinko Bidžić u Medveđi. Kasnije se seli u Italiju gde je verovatno džepario i bavio se provalama kada se i proglasio plemićem.

Patak Dača
Stojiljković je takođe pozajmljivao glasove junacima brojnih crtanih filmova, ali je ostao najviše upamćen kao Patak Dača, iako su na spisku još Rafaelo („Nindža kornjače“), Bendžamin Frenklin... Često je isticao da treba umeti glasom osvojiti decu.

Otvorena vrata
Antonije Micić, zavodnik i probisvet, pojavio se u porodici Anđelić kao Antoan, najčuveniji francuski fotograf koji treba da napravi kolekciju fotografija Titovih darova u Muzeju „25. maj“, a Bata treba da mu bude prvi asistent. Antoan biva raskrinkan, ali Đuza ostaje upamćen po ovoj epizodnoj ulozi.

Čitaj 1918 times
Prijavi se da ostaviš komentar

Facebook komentari

Share on Myspace

Odaberi plejer

winamp   mediaplayer  quicktime  realplayer

Nove vesti

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Prev Next

LAZANSKI: Putin nikad ne prašta izdaju, …

Turska vojska opasno je zaoštrila situaciju oko rata u Siriji. Naime, tursko ratno vazduhoplovstvo oborilo je ruski bombarder Su-24 bez da je oko te akcije konsultovan politički vrh Turske. Piše:...

Read more

MONSTRUM SE NE KAJE Silovao dvanaestogod…

Mališa Strainović iz Bobova kod Svilajnca na saslušanju nije pokazao ni trunku kajanja zbog silovanja dvanaestogodišnje svastike, saznaje “Blic”. Nije pokazao ni trunku kajanja: Mališa Strainović Mališa se tereti za produženo krivično delo...

Read more

Preminuo Đuza Stojiljković

Preminuo Đuza Stojiljković

Slavni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković (85) preminuo je danas posle duže bolesti, saznaje “Blic”. Glumac je posle moždanog udara, koji je imao u oktobru 2014, nedavno prebačen na Kliniku za infektivne...

Read more

Anonimusi pronašli način da ubiju FACEBO…

Anonimusi pronašli način da ubiju FACEBOOK! Evo i kako će to da urade!

Ono što je ključno u svemu jeste da za razliku od svojih konkurenata društvena mreža "Minds" nema za cilj da zaradi novac od prikupljanja podataka i da zbog toga kodira...

Read more

Nije "šota" šiptarska

Nije "šota" šiptarska

  ŠOTA nije albanska reč, ni albanska pesma, to je čisto srpska pesma, Šotka i Šotan su srpski bračni par koji očekuje prinovu. Neznanje je najgore stanje. Još je gore mešanje neznalica...

Read more

RAME UZ RAME Srpski i hrvatski vojnici n…

RAME UZ RAME Srpski i hrvatski vojnici na primopredaji dužnosti u Somaliji

Pripadnici tima Vojske Srbije za zaštitu brodova uspešno su, u pomorskim vodama u blizini Somalije, završili tromesečno angažovanje u vojnoj operaciji Pomorskih snaga Evropske unije "Atalanta". U nedelju je svečanom...

Read more

Šta se krije iza lažne vesti o Legijinom…

Šta se krije iza lažne vesti o Legijinom samoubistvu?

Iza lažne vesti o samoubistvu zatvorenika Milorada Ulemeka stoje njegove bivše kolege iz SDB-a Milan Radonjić i Ratko Romić, koji su optuženi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Njih je pravda...

Read more

Skype uključenje u program

Uključite se direktno u program radija