595 logo1398638995
Vesti

Vesti (19)

Najnovije vesti iz Srbije, sa Balkana, Evrope i Sveta.

Children categories

Region

Region (3)

Najnovije vesti sa Balkana i regiona bivše Jugoslavije.

Vidi sadržaje...
Svet

Svet (3)

Najnovije i aktuelne vesti iz sveta.

Vidi sadržaje...
Hronika

Hronika (3)

Vesti iz crne hronike iz Srbije i sa prostora Balkana

Vidi sadržaje...
Razno

Razno (1)

Razne vesti na Radio Poljupcu

Vidi sadržaje...

Turska vojska opasno je zaoštrila situaciju oko rata u Siriji. Naime, tursko ratno vazduhoplovstvo oborilo je ruski bombarder Su-24 bez da je oko te akcije konsultovan politički vrh Turske.

Piše: Miroslav Lazanski

Miroslav Lazanski (Foto: mc.rs)

Miroslav Lazanski (Foto: mc.rs)

Jer, premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da ga je o obaranju ruskog aviona obavestio načelnik generalštaba turske vojske. Ankara je još ranije upozoravala da će na svaku povredu svog vazdušnog prostora ubuduće odgovarati rušenjem letelica koje uđu u taj prostor.

Dakle, dva turska lovca F-16 bila su u vazdušnoj patroli blizu tursko-sirijske granice, ruski bombarder Su-24 bio je u akciji isto blizu tursko–sirijske granice. Da li je u nekom trenutku „zakačio“ turski vazdušni prostor, ili nije, tek turski lovac F-16 je lansirao rakete vazduh-vazduh i pogodio Su-24. Moskva tvrdi da je Su-24 bio u sirijskom vazdušnom prostoru kada je pogođen, Ankara kaže da je avion pogođen u momentu kada je bio u turskom vazdušnom prostoru. No, avion je pao na sirijsku teritoriju i Ankari će biti sada teško da insistira da je Su-24 ušao u njen vazdušni prostor. U ovakvim situacijama sekunde odlučuju, dok piloti F-16 identifikuju nepoznatu letelicu, dok o tome razmene podatke sa svojom komandom, dok dobiju naređenje šta da urade, i dok lansiraju rakete, avion koji je bio u određenom prostoru može već da izađe iz njega. Nadležna komanda turske avijacije očito se držala ranijeg upozorenja turskog političkog vrha u slučaju kršenja turskog vazdušnog prostora. I postupila po automatizmu.

Tehnički ovaj „slučaj“ povlači mnoga pitanja. Naime, na ovim stranicama na početku ruske vazdušne kampanje u Siriji napisao sam da će prvi avion koji će u tom ratu nastradati biti upravo S-24, bilo zbog tehničkog kvara, ili će biti oboren. I pogodio sam. Taj tip aviona ima promenljivu geometriju krila i zbog toga je tehnički kompikovan aparat i bez obzira na kasnije modernizacije prilično je star, ograničene je brzine i manevra, još kada je natovaren bombama i raketama prilično je laka meta, koja teško da može izbeći ispaljene projektile. Inače, oboreni Su-24 pripadao je eskadrili bombardera iz baze Hmejmim južno od Latakije. Kada sam nedavno boravio u toj bazi nisam primetio da bilo koji Su-24 ima lansere mamaca za IC projektile. Doduše, bombarderi Su-24 nisu ni silazili na visine ispod 5.000 metara, koja je neka gornja granica dometa za PV rakete tipa „altigan“, „zipkin“, FIM-43 i „stinger“.

Izjave iz Ankara i iz Moskve slažu se da je Su-24 oboren raketama ispaljenim sa turskih lovaca F-16. Istina, prve reakcije Ministarstva odbrane Rusije govore da je Su-24 pogođen sa zemlje, ako je to tako onda bi moglo biti reči o američkim raketama „houk“ i „najk herkules“, kojima raspolaže turska PVO. No, predsednik Rusije Vladimir Putin je potvrdio da je Su-24 oboren raketama lansiranim sa turskih lovaca F-16. Mogle su biti upotrebljene rakete AIM-120AB „amraam“, AIM-95 „sajdvinder“, odnosno „šafir“, ili AIM-7E „sperou“, zavisno od udaljenosti turskih lovaca od ruskog bombardera.Po svemu sudeći, s obzrom da nije bilo nekog vizuelnog kontakta najverovatnije je upotrebljena raketa AIM-120AB „amraam“ sa daljine od najmanje 15 km. Ruski bombarder je dobio pogodak u donju polusferu trupa, što znači negde odmah blizu motora, što opet može da znači da je gađan projektilom AIM-95 „sajdvinder“ sa bližeg rastojanja. Letelica se zapalila, ali se nije raspala, takoreći u komadu je pala na zemlju. Na tv snimcima su vidljiva dva padobrana, Su-24 ima dva člana posade. Na tv snimcima se čuje i mitraljeska vatra, što znači da su sirijski pobunjenici gađali ruske pilote dok su se spuštali padobranima. Verovatno je jedan pilot zvog toga i poginuo.

Zašto ruski bombader Su-24 nije imao lovačku zaštitu svojih aviona Su-30, ili Su-27, na zadatku u području gde lete i turski lovački avioni? Zašto posadi ruskog bombardera Su-24 nije javljeno da su turski lovci F-16 u blizini, i da zauzimaju poziciju za lansiranje projektila vazduh-vazduh? Gde je bio ruski sistem ranog radarskog upozorenja, izviđački sateliti, lovačke vazdušne patrole? Gde je bio ruski „avaks“ da sve to prati? Ruska sredstva elektronskog praćenja i prisluškivanja? Da li se sve to moglo i predvideti? Da, moglo se.

Zašto je Turska upravo sada pribegla rušenju ruskog bombardera Su-24? Šta je uopšte i trebalo Ankari da sada zaoštrava situaciju oko Sirije izazivajući Rusiju? Zar nije opšti kontekst prilika u tom području borba protiv terorizma Islamske države? I onda usred toga Turska obara ruski avion?

Pre svega, Turska je debelo umešana u rat u Siriji, Ankara pomaže sirijsku opoziciju i finansijski i oružjem, Turska želi promenu režima u Damasku. Turska drži otvorenu granicu sa Sirijom za prelaske džihad ratnika koji se bore na strani Islamske države, preko Turske i luke Džejhan ide šverc nafte koju prodaje Islamska država, a kupuje i Turska po ceni ispod 30 dolara po barelu nafte. U poslednjih 48 sati ruska avijacija je izbombardovala naftna polja, terminale i cisterne Islamske države, čime je ozbiljno ugrožene trgovina naftom preko Turske. Osim toga, ruski avioni su pomogli napredovanje snaga Bašara el Asada prema sirijsko-turskoj granici, što Ankari ne odgovara, jer želi tampon zonu u tom području da bi se nesmetano obračunavala sa Kurdima.

Šta će sada uraditi Rusija? Šta će uraditi NATO? Moskva će sada birati vreme i mesto za odgovor. A lepeza mogućih odgovora vrlo je široka, od vojne akcije do turskih Kurda. Putin je jasno rekao da je turska akcija „nož u leđa Rusiji“. A Putin nikada ne prašta izdaju. Da sam na mestu turskih pilota koji su oborili ruski Su-24, promenio bih odmah identitet, lični opis, mesto boravka i posao. Jer, FSB će ih kad tad pronaći. Na Levantu se sve može za 1000 evrića. Dakle, nikakvog velikog rata između Turske i Rusije neće biti, jer Turska je mali igrač za Rusiju. Ni NATO neće zaoštravati odnose sa Moskvom zbog Turske. Vidljivo je to i po reakcijama iz Vašingtona i Londona…

Izvor: Politika.rs

Na kružnom toku, u centru Jagodine, muškarac srednjih godina danas je krvnički pretukao svog konja, koji je vukao zaprežna kola. Dok je siledžija tukao konja, jedan od prolaznika je skočio na njega pokušavši da spreči batinanje životinje i da vlasniku konja otme motku, što je izazvalo komešanje okupljenih građana. Policija je na licu mesta, a brojni građani okupili su se da vide šta se dešava.

- Video sam konjče koje vuče kola u kojima su bile kozice. Čovek je terao konjče da skrene, ono je toliko iscrpljeno da se iz aviona vidi da je neuhranjeno i zlostavljano. Kada je skretalo u ulicu, konj se okliznuo i pao, čovek je sišao sa kola pokušao da ga podigne a onda uzeo veliku drvenu motku i krenuo da ga udara. On ga je toliko tukao da je to strašno! Konj je već uvukao glavu ispod vrata, pomislio sam da je mrtav a onda je skočio jedan dečko i povikao „šta biješ tog konja“ i pokušao da mu otme motku.
Samit u Beogradu je najveći skup u bivšoj Jugoslaviji, koji nije organizovan još od vremena Josipa Broza Tita.
 

Na samitu učestvuje 16 premijera, a njihov domaćin je sprpski premijer i predsednik Vlade Aleksandar Vučić i Li Kećijang. Treći sastanak lidera Kine i zemalja centralne i stočne Evrope koji nosi naziv “Beogradski susret” počeo je 16.12.

Vlada Srbije je kao cilj organizovanja samita u Beogradu, navela nastavak napora za jačanje saradnje Kine i zemalja istočne i centralne Evrope, koja je otpočeta pre tri godine u Budimpešti. “Beogradski susret” usmeren je pre svega na unapređivanje privredne saradnje.

Već par dana društvenim mrežama kruži status koji je raznežio i potresao sve koji su naišli na njega.
 

Vlada Milovanović je na svom fejsbuk profilu objavio priču od koje je i sam zanemeo. Čekao je prevoz, mislio je da je dan kao i svaki drugi, ali je tog dana upoznao jednog dečaka koji mu je tražio novac za mleko i  za kog je mislio da je prosjak.

Nakon par rečenica izmenjenih sa detetom, shvatio je da je priča mnogo kompleksnija nego što izgleda u prvi mah.

Vlada fejs

Pokušaću da budem tačan u ovoj frapantnoj priči ali ne i kratak ,jer ovo sto mi se desilo u zadnjih sat vremena a želim da vam ispričam,to iziskuje. Naime, dok čekam 52 na Zvencu,prilazi mi dečkić onako bojažljivo i nekako sramljivo te me zapita "izvinite čiko,jel bi mogli da mi ostavite malo tog vašeg čokoladnog mleka,znate jeo sam sada picu i žedan sam a nemam više para?!" gledam i ne verujem, beo, bez akcenta, lepo obučen i obuven, čist i lep crnokosi plavooki mršav dečkić "hoćeš da ti kupim celo čokoladno i još nešto da jedeš?"

petak, 19 decembar 2014 11:25

Legija: Kanapče je puklo i preživeo sam!

Napisao/la

Nekoliko internet portala danas je objavilo da se Milorad Ulemek Legija obesio u zatvoru Zabela kod Požarevca.

Kako su ti portali, prema nezvaničnim informacijama preneli, oko zatvora Zabela kod Požarevca su bile raspoređene jake snage policije i žandarmerije.

Oko 15 časova u krug zatvora su ušli supruga Milorada Ulemeka, kao i njegova majka. Milorad Ulemek Legija je pravosnažno osuđen za više najtežih krivičnih dela na kaznu zatvora od 40 godina koju je izdržavao u zatvoru Zabela.

Ipak, kako je za “Alo!” potvrdilo više zvaničnih izvora, informacija da se nekadašnji komandant “crvenih beretki“ ubio - nije tačna.

Na sajtu Crveneberetke.com navode da se Legija smejao netačnim informacijama.

- Pošto su objavili da sam se obesio, mogu slobodno da napišu da je kanapče puklo i da sam ostao živ! Ostale gluposti neću da komentarišem.

Istinitost gore navedenih reči potvrdili su lično narednik JSO Stanimir Vujić i Legijin advokat Aleksandar Kovačević, koji navode da ovih dana izlazi novi Legijin roman „Prah i pepeo (knjiga druga)“ a da su u pripremi još 3 nove knjige Milorada Ulemeka Legije.

Ministarstvo pravde večeras je oštro demantovalo navode, koji su se pojavili na društvenim mrežama, da je Milorad Ulemek Legija pokušao da sebi oduzme život.


Ministarstvo pravde je u saopštenju istaklo da u "Posebnom odeljenju Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu nije bilo vanrednih situacija i strogo demantuje navode, koji su se danas pojavili na društvenim mreama, da je Milorad Ulemek Legija pokušao da sebi oduzme život".


"U Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu - Zabeli, u toku današnjeg dana nije bilo vanrednih aktivnosti i situacija. Stanje je normalno i sve aktivnosti se odvijaju uobičajeno", navelo je Ministarstvo pravde u saopštenju.

 

Izvor

Tomislav Nikolić je počeo da šepa, a ako ga neko od vas vidi ovih dana, recite mu da su Tito i Đinđić pred smrt imali problema sa nogom.

Ovim skandaloznim tvitomlider SRS Vojilav Šešelj obratio se svojim pratiocima na društvenoj mreži Ttviter, aludirajući na to da su i nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito i pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić pred smrt, odnosno ubistvo, šepali.

U SRS je "Blicu" potvrđeno da se radi o autentičnom tviter nalogu Vojislava Šešelja. Ovaj tvit je imao i nekolicinu komentara, od kojih su neki bili ohrabrujući i odobravajući, dok su pojedinci osudili ove, u najmanju ruku, neumesne reči.

Profesor FPN Zoran Stojiljković kaže za "Blic" da ovakav komentar jeste za osudu.

 - Ovakav sadržaj je u režimu političkih pretnji. Takođe, možda u ovome Šešelj vidi način da dođe do publiciteta - kaže Stojiljković.

On navodi da ovakva izjava govori i o tome da se Šešelj u međuvremenu nije promenio, već da se vratio svojoj staroj praksi. 

Politički analitičar Dragoljub Anđelković kaže za "Blic" da su ovakve stvari za osudu, bez obzira na to što se uklapaju u Šešeljev stil. On ističe da ovakve izjave nisuiznenadjenje od Šešelja, od koga se ne može očekivati da posle toliko godina provedenih u Hagu naprasno postane drugačiji.

 

- Ovo izlazi iz svih okvira političke kulture i normalnog političkog ponašanja.Srbija je za sve te godine koliko je on bio u Hagu kao društvo ipak evoluirala, a on je taj period propustio - kaže Anđelković. 

Strana 1 od 2

Facebook komentari

Share on Myspace

Odaberi plejer

winamp   mediaplayer  quicktime  realplayer

Nove vesti

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Prev Next

LAZANSKI: Putin nikad ne prašta izdaju, …

Turska vojska opasno je zaoštrila situaciju oko rata u Siriji. Naime, tursko ratno vazduhoplovstvo oborilo je ruski bombarder Su-24 bez da je oko te akcije konsultovan politički vrh Turske. Piše:...

Read more

MONSTRUM SE NE KAJE Silovao dvanaestogod…

Mališa Strainović iz Bobova kod Svilajnca na saslušanju nije pokazao ni trunku kajanja zbog silovanja dvanaestogodišnje svastike, saznaje “Blic”. Nije pokazao ni trunku kajanja: Mališa Strainović Mališa se tereti za produženo krivično delo...

Read more

Preminuo Đuza Stojiljković

Preminuo Đuza Stojiljković

Slavni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković (85) preminuo je danas posle duže bolesti, saznaje “Blic”. Glumac je posle moždanog udara, koji je imao u oktobru 2014, nedavno prebačen na Kliniku za infektivne...

Read more

Anonimusi pronašli način da ubiju FACEBO…

Anonimusi pronašli način da ubiju FACEBOOK! Evo i kako će to da urade!

Ono što je ključno u svemu jeste da za razliku od svojih konkurenata društvena mreža "Minds" nema za cilj da zaradi novac od prikupljanja podataka i da zbog toga kodira...

Read more

Nije "šota" šiptarska

Nije "šota" šiptarska

  ŠOTA nije albanska reč, ni albanska pesma, to je čisto srpska pesma, Šotka i Šotan su srpski bračni par koji očekuje prinovu. Neznanje je najgore stanje. Još je gore mešanje neznalica...

Read more

RAME UZ RAME Srpski i hrvatski vojnici n…

RAME UZ RAME Srpski i hrvatski vojnici na primopredaji dužnosti u Somaliji

Pripadnici tima Vojske Srbije za zaštitu brodova uspešno su, u pomorskim vodama u blizini Somalije, završili tromesečno angažovanje u vojnoj operaciji Pomorskih snaga Evropske unije "Atalanta". U nedelju je svečanom...

Read more

Šta se krije iza lažne vesti o Legijinom…

Šta se krije iza lažne vesti o Legijinom samoubistvu?

Iza lažne vesti o samoubistvu zatvorenika Milorada Ulemeka stoje njegove bivše kolege iz SDB-a Milan Radonjić i Ratko Romić, koji su optuženi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Njih je pravda...

Read more

Skype uključenje u program

Uključite se direktno u program radija